En tydlig skillnad mellan att vara chef och medarbetare är att som chef är din framgång, till stor del, beroende av ditt teams effektivitet och produktivitet. Som medarbetare har man sina individuella mål och ska jobba för att nå dessa vilket innebär att behovet av andra är mindre. Som chef är dock dina målsättningar ofta knutna till vad ni som team presterar tillsammans. Att arbeta med teamutveckling för att maximera effektiviteten i gruppen blir därför jätteviktig för dig. Genom att arbeta med teamutvecklingen kan företaget behålla sin konkurrenskraftighet och samtidigt öka lönsamheten. Det finns flera olika punkter att arbeta med för att lyckas med detta, bland annat är det viktigt att teamet arbetar mot gemensamma mål.
Om man studerar ledarskap kan man se att ovanstående slutsats påverkar och influerar praktiskt taget alla ledarskapsteorier. Förenklat brukar man prata om två uttryck ”It’s not about you…” och ”It’s all about you..”.
- “It’s not about you…” man måste som chef var medveten om att man inte bedöms utifrån sitt eget resultat utan från teamets gemensamma resultat. Det enda du som chef/ledare kan göra är att skapa bästa möjliga förutsättningar för teamutvecklingen. Hjälp gruppen att skapa så bra resultat som möjligt. Med andra ord, det är din omgivning som får dig att blomstra!
- ”It’s all about you…” det är här du som chef måste vara ett föredöme i hur du är och vad du gör. För att kunna skapa effektiva och produktiva team måste du arbeta både med medarbetarnas attityder samt att ta bort de hinder som hindrar teamet från att lyckas.
Engagerade team = Effektiva team
Väldigt mycket forskning pekar på ett samband mellan effektivitet och engagemang, dvs att engagerade team får mer gjort och levererar bättre resultat. Dessvärre visar Deloittes globala workplace report att 87%* av medarbetare är oengagerade i sina jobb eller (ännu värre) är aktivt oengagerade. Vid mina HR-studier i USA pratades det ofta om “the disengagement crisis” där man pratar om faktumet att engagemangsnivån hos allt fler anställda sjunker drastiskt. Ledsamt nog sticker inte Sverige ut som ett positivt exempel utan håller sig på samma nivåer. Du ser säkert exempel i din närhet också där dina vänner, sambo eller familj inte är så engagerade i sina jobb som de kunde vara. Vid en middag för en tid sedan hörde jag ett talande citat; “Jag tycker det är kul på jobbet men jag brinner ju inte för det”. Följden av dessa krissiffror har inte låtit vänta på sig. I en undersökning av företagsledare genomförd av Gallup har 80% rankat aktiviteter som förstärker employee experience som mycket viktiga för organisationens framgång.
Effektiva team genom små vinster
Teresa Amabile (bild) som är professor vid Harvard Business School, menar dock att det finns flera enkla åtgärder som du som teamchef kan vidta för att driva upp engagemang och därmed effektiviteten hos ditt team. Hon går så långt att hon säger att det är teamchefer som har allra störst möjlighet att påverka graden av engagemang i en organisation, större än företagsledning eller ägare.
Under 10 år studerade Teresa och hennes kollegor vad som gör människor produktiva och effektiva på jobbet. Teamchefer som, regelbundet, lyfte fram de dagliga små vinsterna som teamet gjorde visade sig ha högpresterande och effektiva team. Forskarlaget kallade det för “the progress principle” och härledde den inverkan detta hade på teameffektivitet till att alla människor vill göra framsteg (progress), känna sig framgångsrika och göra bra ifrån sig men att någon måste belysa framstegen. Några praktiska och enkla saker du kan göra är:
- Inleda veckomöten med en stående punkt där ni gemensamt går igenom föregående veckas framsteg
- Införa chattkanaler i MS Teams eller Slack där endast framgångar får listas, dvs få alla i teamet att engagera sig genom att dela framgångar av olika mått.
- Ge fler medarbetare tillgång till CRM-system där vunna affärer notifieras
Genom dessa små förändringar kan teamutvecklingen enkelt frodas. En lite mer ambitiös åtgärd, som forskarlaget på Harvard rekommenderar mycket starkt, är att börja skriva dagbok över din arbetsdag och ditt teams små vinster. Det räcker med 5-10 rader varje dag. Utöver att fira era små vinster kommer dagboken:
- Hjälpa dig att lyfta blicken så att du kan sätta planer framåt
- Vara positiv för din personliga utveckling som chef
- Minska pressen på dig själv och påvisa vikten av tålamod
En modell jag själv använt när jag skrivit dagbok för mitt ledarskap och mitt teams effektivitet är att svara på följande tre frågor: Vad har vi gjort bra idag? Vad kan vi göra bättre? Hur gör vi det? Teresa på Harvard tipsar om att använda appen I done this.
Flourish – För effektiva och högpresterande team
I framtagande av Flourish har vi inspirerats mycket av professor Amabile och “the progress principle”. Vår chatt-robot automatiserar feedbackinsamlingen från dina medarbetare. I många fall fokuserar Flourish feedbackinsamling på förbättringsförslag från teamet men så snart roboten uppmärksammar att medarbetarna upplever att teamet redan är framgångsrikt inom ett område så skiftar den fokus och ber teamet lyfta fram “små vinster” och listar dessa åt dig. Vi har många användare (chefer) som anser sig ha utvecklat sina team och fått bättre effektivitet tack vare detta. Vidare har vi nyligen infört funktionalitet i chat-roboten för att mäta progress och performance enligt ett noga beforskat upplägg. Vi berättar gärna mer, boka ett möte här!