Hur hanterar ni en inspektion från Arbetsmiljöverket?
En inspektion från Arbetsmiljöverket är oftast en mycket nyttig genomgång av centrala delar i företagets arbetsmiljöarbete men kan även innebära mycket tidskrävande efterarbete om organisationen inte haft rutiner och dokumentation på plats. I denna genomgång ger vi tips på hur du förbereder ditt företag inför en eventuell inspektion.
Arbetsmiljöverket genomför årligen över 20 000 inspektioner hos arbetsgivare över hela Sverige för att säkerställa efterlevnaden av det Systematiska Arbetsmiljöarbetet (SAM). Inspektionerna genomförs av flera skäl (1) Humanitära – Att människor trivs och mår bra på jobbet. (2) Samhälleliga – Sjunkande sjuktal och sjukersättningar. (3) Ekonomiska – Investeringar i arbetsmiljö ger dubbelt så hög avkastning som kostnaden som läggs ner. Med inspektionerna hoppas Arbetsmiljöverket att Sveriges företag ska bli mer proaktiva och upptäcka brister i arbetsmiljön innan skador uppstår. Inspektionerna kan ske oanmälda eller via ett bokat möte. De senaste åren har inspektionerna mynnat ut i 1500 föreläggande per år där vite förelagts, dvs ca 10%.
Mer än bara fysisk arbetsmiljö
När Arbetsmiljöverket genomför inspektioner fokuserar de inte bara på fysiska risker utan även på de organisatoriska och sociala aspekterna av arbetsmiljön. Inspektionen inkluderar nästan alltid en genomgång av dokumentation och rutiner som rör den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, det förekommer även att inspektörerna intervjuar anställda för att få en bättre förståelse för området.
Så går en inspektion till
Inspektör, arbetsgivare och arbetsplatsens skyddsombud deltar i inspektionen. Utöver att gå runt och titta på delar av arbetsplatsen så går man igenom de dokument som arbetsgivaren ska ha på plats, till exempel medarbetarundersökningen. Upptäcks det brister påvisar inspektören detta och berättar hur dessa kan åtgärdas. Efteråt får arbetsgivaren en skrivelse om bristerna som vanligtvis också innehåller information om hur man kan komma till rätta med bristerna.
Gör förarbetet och undvik föreläggande
Att få ett föreläggande efter en inspektion ger väldigt mycket arbete. Ofta är det brister i uppföljningen av den psykiska och sociala arbetsmiljön som ger mest jobb. Ett system där medarbetarundersökning och åtgärdsplanering kan dokumenteras underlättar mycket och bidrar även till att organisationen får tydlighet i vilka insatser som pågår. Detta har vi hjälpt många kunder med och vi är glada för att vi bidrar till färre arbetsmiljöolyckor och en mer engagerad personal.